QUÈ ÉS VINCLES

L’aïllament i la soledat afecten cada cop mes les persones grans, especialment a les ciutats. I repercuteixen negativament en la seva qualitat de vida. Segons un estudi realitzat per l’ONU, l’any 2040 una de cada tres persones tindrà 65 anys o més. A Barcelona, una ciutat on ara ja tenim més de 300.000 persones grans, una quart part dels majors de 65 anys viuen sols. En els propers anys veurem incrementar el nombre dels que viuen sols, molts d’ells, amb alguna forma de discapacitat o malaltia crònica.

La ciència ha aconseguit allargar la vida humana més temps que mai en la història. Però, quan ens fem grans, anem perdent progressivament els nostres éssers estimats. Els fills creixen i se’n van, alguns amics canvien el lloc de residència. Altres, simplement, desapareixen. Es tracta d’un procés natural que tard o d’hora ens afectarà a tots. L’aïllament i la solitud impedeixen dur una vida activa. Provoquen el deteriorament de la salut. I generen conseqüències costoses tant per als governs com per a les famílies.Per donar una resposta a aquest repte, l’Ajuntament de Barcelona ha creat el Programa Vincles. Sorgit de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Vincles és una resposta innovadora i participativa, que posa la persona gran en el centre mateix d’un programa que li confereix la potestat de comunicar-se millor amb el seu entorn, i sentir-se acompanyat.Vincles busca trencar l’aïllament i millorar la seguretat i benestar de les persones grans soles. I ho fa creant xarxes d’atenció de col·laborativa, amb el suport de la tecnologia digital.

El programa està pensat com a servei públic, gestionat per l’Ajuntament en cooperació amb una aliança d’ONG cíviques i la col·laboració d’empreses privades.

cometes
Vincles es basa en el món real, en les persones que conformen el cercle íntim i de confiança de cadascú. Cada participant al programa elegirà d’entre ells un determinat nombre de persones, i els proposarà incorporar-los a la seva pròpia xarxa Vincles.Entre ells s’establiran xarxes de col·laboració i suport. D’afecte i de compromís, de confiança, en definitiva.

Vincles preveu apropar serveis i funcionalitats diversos, com ara videoconferències, transmissió de fotos i documents, o una agenda personal.

El programa està inicialment adreçat a les persones de 75 anys o més, les que tinguin dependència o una discapacitat, o una malaltia crònica. O simplement aquells que es sentin aïllats i hagin estat derivades per un professional dels serveis socials al programa.

Quan el Projecte funcioni:

  • Els usuaris gaudiran dels beneficis d’una xarxa de proximitat
  • Les ciutats seran espais urbans amb major cohesió social
  • Les persones grans se sentirà connectades, seran més competents digitalment, i gaudiran d’una millor qualitat de vida

Aquest projecte ha rebut el primer premi del Bloomberg Mayor’s Challenge 2014 de Bloomberg Philantropies, que l’ha seleccionat com el més innovador i agosarat entre les iniciatives de 155 ciutats europees.

Vols saber més coses sobre VINCLES? Clica aquí per descarregar-te l’arxiu.